Tanssietiketti
Dansens vett & etikett
Tanssietiketin tarkoitus on tehdä tanssimisesta kaikille mukavampaa, kun noudatetaan tiettyjä yhteisiä periaatteita. Kohteliaisuus, kannustavuus ja reiluus ovat myös oleellisia hyvän tanssijan käytöstapoja.
​
​
Avainkohdat lyhyesti
​
-
Ota tanssitunnille mukaan vesipullo, mukavat tossut/kengät (vaaleapohjaiset tai muut joista ei jää jälkiä lattiaan, mieluiten varsinaiset tanssikengät), tarvittaessa vaihtopaita. Tule ajoissa tunnille.
-
Tansseissa ollaan lähekkäin: huolehdi hygieniastasi, älä käytä voimakkaita hajusteita.
-
Lavatansseissa soi peräkkäin kaksi samaan tanssilajiin soveltuvaa kappaletta, jotka tanssitaan saman parin kanssa. Viejä saattaa parin lattialle ja takaisin riviin. Molempien kappaleiden jälkeen sekä lopuksi paria kiitetään.
-
Tanssimaan haluavat seuraajat seisovat ns. naistenrivissä lavan reunalla. Miestenhaulla viejät valitsevat ketä hakevat tanssiin, naistenhaulla seuraajat hakevat viejiä. Hakuvuorot osoitetaan kyltein.
-
Paikoillaan pysyviä tansseja tanssitaan lattian keskialueella. Eteneviä tansseja tanssivat parit kiertävät keskustaa vastapäivään. Kierrä sitä ulompana, mitä nopeammin liikut.
-
Huomioi tanssiessasi muut tanssijat. Viejän tehtävä on väistää edessään olevia tanssipareja ja ohjata tanssia turvallisesti.
-
Sovita oma tanssisi parisi tasoon äläkä moiti epäonnistumisista. Virheet on hyvä kuitata ystävällisellä hymyllä. :)
-
Älä opeta pariasi pyytämättä, lavoilla tai tanssikursseilla.
-
Hymy ja ystävällisyys voivat pelastaa jonkun illan ;)
​
​
​​
Ja sitten pitkän kaavan mukaan:
Kaikki mitä olet ikinä halunnut tietää tanssietiketistä
​
-
Kukin artisti soittaa tavallisesti 45 minuutin pituisen setin. Jos illassa on useampi artisti, kukin esiintyy vuorollaan 45 minuuttia. Jos artisteja on vain yksi, settien välissä on yleensä n. 15 minuutin väliaika, jonka aikana soitetaan levymusiikkia. Levymusiikin soidessa noudatetaan samoja tanssi- ja käytösperiaatteita kuin muutoinkin illan aikana.
-
Tanssikappaleet soitetaan tavallisesti pareittain, eli kaksi samaan tanssilajiin soveltuvaa kappaletta peräkkäin. Molemmat kappaleet tanssitaan saman tanssiparin kanssa.
Hakukäytännöt
-
Tanssiin haettaessa esitetään kohteliaasti kutsu tanssiin. Mies kumartaa kevyesti, nainen nyökkää. Hakeva osapuoli voi myös ojentaa kätensä toiselle kämmen ylöspäin. Jos kutsu hyväksytään, viejä taluttaa seuraajan vapaalle lattia-alueelle. Tervehdykset vaihdetaan vasta, kun pari on päässyt pois muiden hakijoiden tieltä. Tanssiparia kiitetään sekä ensimmäisen että toisen kappaleen jälkeen. Kappaleparin soitua loppuun viejä saattaa seuraajan takaisin hakuriviin, ja kumpikin kiittää vielä kerran.
-
Samaa kappaletta voi monesti tanssia monen eri tanssilajin askelein. Mikäli viejä haluaa tanssia eri tanssilajin askelilla kuin orkesterin ilmoittamalla lajilla, on kohteliasta varmistaa ennen tanssin alkua seuraajalta, että se sopii hänelle.
-
Älä kieltäydy tanssista ellei sinun ole pakko. Istuessasi tai ollessasi muuten tauolla kieltäytyminen on ymmärrettävää ja perusteltua, mutta jos seisot hakualueella ja kieltäydyt hausta, tulee sinulla olla siihen hyvä syy. Sellainen voi olla esimerkiksi hakijan epäasiallinen käytös tai humalatila.
-
Hakuvuorot osoitetaan tavallisesti valokylttien avulla. “Miesten haku” -kyltin ollessa valaistu, miehet (viejät) hakevat naisia (seuraajia) tanssimaan. Tanssimaan haluavat naiset seisovat odottamassa hakijaa nk. naistenrivissä, jonka paikka on yleensä salin jollakin reunalla. “Naisten haku” -kyltin ollessa valaistu, miehet odottavat paikoillaan että naiset hakevat heitä tanssimaan. Muut roolit eivät muutu hakuvuorojen vaihtuessa, ainoastaan se, ketkä hakevat ketä. Naistenhakuvuoroja on illassa tavallisesti yhdestä kahteen, kestoltaan 0,5 - 1 tuntia. Käytännöt vaihtelevat lavakohtaisesti. Erikseen ilmoitetuissa naistentansseissa hakuvuorot on käännetty päittäin, eli koko ilta tai suurin osa illasta on naisten hakuvuoroa.
-
Hakuvuorojen vastaisesti tai taukoalueilta, kuten kahviosta, ei ole suotavaa hakea, ellei kyseessä ole hyvin tuntemasi tanssituttava ja tiedät ettei hän pahastu.
-
Hae tasapuolisesti eri tanssikumppaneita illan aikana ja pyri hakemaan myös itsellesi entuudestaan tuntemattomia tanssiin.
-
Jos olet aloittelija ja sinua jännittää, voit hyvin kertoa sen tanssiparillesi päästyänne lattialle. Sinuun suhtaudutaan varmasti hyvin!
-
Mikäli seuraat tansseja tai artistia sivusta, vetäydy mahdollisimman hyvin pois tanssijoiden tieltä.
Tanssilattialla
-
Suhteellisen paikoillaan pysyviä tansseja tanssitaan salin keskellä tai vaihtoehtoisesti syrjäisessä nurkassa. Eteneviä tansseja tanssivat parit kiertävät keskustaa vastapäivään. Nopeammin liikkuvat kulkevat ulompana kuin hitaammin etenevät.
-
Huomioi tanssiessasi muut tanssijat. Viejän tehtävä on väistää edessään olevia tanssipareja. Ennen kuin lähdet peruuttamaan tai tanssimaan kiertosuunnan vastaisesti, varmista että sinulla on siihen tilaa. Varmista myös ennen kuvioiden tai vaikkapa laajojen koristelujen tekemistä, että sinulla on tilaa suorittaa liikkeet häiritsemättä muita. Pyri väistämään muita, ja jos et onnistu, pyydä anteeksi. Viejä on ensisijaisesti vastuussa tanssin ohjaamisesta turvallisesti, mutta varsinkin avoimen otteen tansseissa myös seuraaja pystyy vaikuttamaan liikkeiden laajuuteen ja suuntaan.
-
Jos seuraaja huomaa tulevan törmäyksen suljetun otteen tanssissa, hän voi antaa viejälle vasemmalla kädellään pienen painalluksen hienovaraisena vinkkinä siitä, että viejällä on este takanaan.
-
Sovita oma tanssisi parisi tasoon. On epäkohteliasta ja piittaamatonta suorittaa monimutkaisia tai vaikeita kuvioita, jos parisi ei selvästi pysy niissä mukana.
-
Älä moiti pariasi epäonnistumisista. Niistä oppii, ja tanssi jatkuu. Hymy on hyvä tapa kuitata tapahtunut virhe. Älä myöskään vähättele vastakkaista roolia tanssissa, sillä sekä viejä että seuraaja vastaavat yhdessä tanssista ja molempien osaamista tarvitaan.
-
Älä opeta pariasi pyytämättä, lavoilla tai tanssikursseilla. Jokainen oppii omaan tahtiinsa, ja saatat itse vahingossa opettaa väärin. Kursseilla opettaminen on opettajan tehtävä. Lavoilla puolestaan ihminen on tullut sinne pitämään hauskaa, ja ikävä kommentti voi pilata illan fiiliksen. Kriittinen palaute tanssiparilta voi helposti syödä itsetuntoa pitkänkin aikaa. Keskity siis mieluummin siihen, että teet omalla tanssillasi illasta mahdollisimman miellyttävän molemmille.
-
Vältä puristamasta pariasi liikaa tanssiessasi; parillesi pitää jäädä myös tilaa huolehtia omasta tasapainostaan ja liikkeistään. Vältä myös toista ääripäätä eli liian velttoa otetta. Kannattelemalla vartaloasi ja pitämällä hyvä “tanssijan raami” sekä riittävä vaste, vienti-seuraaminen on molemmille miellyttävää ja toimivaa.
-
Kiinnitä huomiota siihen, kuinka lähekkäin on molemmille mukavaa tanssia. Kaikki eivät halua tanssia lähekkäin, kun taas toisen parin kanssa läheisyys tuntuu molemmista helpolta ja vaivattomalta. Tunnustele tilannetta äläkä pakota pariasi mihinkään, mitä hän ei halua.
-
Tanssin aikana voi halutessaan virittää keskustelua, mutta tässä kannattaa kuulostella parin reaktioita. Mikäli parisi vastailee niukkasanaisesti, hän kenties keskittyisi mieluummin pelkästään tanssiin. Onkin aivan sallittua myös olla keskustelematta ja vain nauttia tanssista ja kehojen yhteisestä kielestä. Niinpä jos parisi jatkaa keskustelua vaikka sinä haluaisit keskittyä tanssiin, voit kohteliaasti ilmaista toiveesi.
-
Hymy ja ystävällisyys voivat pelastaa jonkun illan ;)
Pukeutuminen ja varusteet
-
Pukeudu siististi ja sellaisiin vaatteisiin, jotka eivät rajoita tanssiliikkeitä. Materiaalien kannattaa olla hengittäviä ja joustavia. Jos hikoilet runsaasti, ota tarvittaessa vaihtopaita mukaan.
-
Käytä tanssimiseen sopivia jalkineita; usein erilliset tanssikengät ovat parhaat. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimmat mallit. Myös tanssilaji vaikuttaa: rock- ja swing-tansseissa kannattaa yleensä olla tasapohjaiset kengät, lattareihin sopivat monesti myös korkokengät. Piikkikoroilla tanssiminen ei yleensä ole suotavaa turvallisuussyistä. Jos tanssit piikkikoroilla, ole erittäin varovainen muiden läheisyydessä, sillä korko tekee pahaa jälkeä astuessasi vahingossa jonkun jalalle.
-
Huolehdi hygieniastasi, sillä tansseissa olet läheisessä kontaktissa toisen ihmisen kanssa. Älä käytä voimakkaita hajusteita, sillä ne voivat monesti olla tanssiparillesi yhtä epämiellyttäviä kuin tupakan tai vanhan hien haju.
-
Pidä avaimet, kännykkä ym. tavarasi sellaisessa taskussa, joka ei kosketa pariasi tanssiessa. Laukut tulee jättää narikkaan tai lavan reunalla oleviin naulakoihin tai tuolien alle.
Tanssien päättyminen
-
Viimeiset kaksi kappaletta, samoin kuin ensimmäiset kaksi, ovat usein valssia. Yleisö voi halutessaan taputtaa orkesterin takaisin lavalle kerran tai joskus useammankin. Viimeisten valssien jälkeen soitettavat kappaleet voivat olla mitä lajia vain eivätkä aina noudata kahden saman tyylilajin kappaleen sääntöä.
-
Tanssien ilmoitettu päättymisaika tarkoittaa tavallisesti kellonaikaa, jolloin paikan tulee olla tyhjä. Musiikki ja tanssi päättyvät yleensä puolisen tuntia tätä aiemmin.
​
​
​
​
Nautinnollisia tansseja! :)